Hoe vangt een koe een haas?
Hoe word ik a farmers wife?!
Hieronder ga ik in op de vragen die Mart me stelde om een goeie farmers wife te worden:
1.Hoe komt 't dat in Australie de koeien om half vier 's morgens worden gemolken en in NL veel later?
- Dit is niet in heel Australie het geval, echter op onze farm beginnen we om 3.30 met melken omdat we dan 'smiddags weer vroeger kunnen beginnen met de 2e melking (om 13.30) zodat we rond 19uur savonds allemaal klaar zijn en niet tot laat in de avond hoeven te werken.
2. Wanneer slaapt 'n koei en hoe doet ie dat?
Een koe slaapt heel weinig. Ze liggen wel veel tijdens het herkauwen, maar dan zijn ze wakker. Echt slapen doen ze maar 20 minuten per dag! Dit doen ze meestal liggend.
3. Waarom worden de horens bij 'n koei soms afgezaagd?
De horens worden afgezaagd omdat ze gevaarlijk zijn voor de mens (een dierenarts die langs komt om een koe te behandelen, als een koe ziek is moeten wij ze injecties geven en opduwen. Als ze horens hebben is dat niet zo prettig!). En ze kunnen er elkaar ook mee aanvallen. Onze kalveren worden na 3 maanden onthoornd. Ze branden een cirkel om de hoorn (klein beginnend hoorntje) in de huid zodat er geen bloedtoevoer meer is naar de hoorns. Zo sterft de hoorn langzaam af.
4. Hoe kun je deze koeien dan nog bij de horens vatten?
Na het onthoornen niet meer dus...
Je kunt ze wel bij de staart vatten...als je een koe op het platform hebt staan en je moet haar behandelen en je bent bang dat ze met haar achterpoten gaat schoppen kun je het beste haar staart optillen. De staart is het verlengde van de ruggenwervel en als je deze omhoog tilt leg je druk op de ruggenwervel en op de poten waardoor de koe deze niet/nauwelijks op kan tillen.
5. Hoe vangt 'n koei 'n haas en waarom?
Een oplossing voor een schijnbaar onmogelijk oplosbaar probleem. Niet waarom maar daarom!
6. Waarheid als 'n koei? Hoezo geen olifant?
een waarheid als een koe is iets wat vanzelfsprekend is. Dit komt van de oude agrarische nederlandse cultuur waarbij koeien een vanzelsprekend onderdeel van het leven vormden. N.b. (een koe is ook door haar omvang iets waar je niet omheen kan.)
Ja een Olifant... daar kun je ook niet echt bepaald gemakkelijk omheen...maar de koe staat toch wat dichter bij ons zou ik zeggen!
EXTRA OPDRACHT:
De meeste tijd brengt een koe door met grazen. Ze graast wel 9 uur per dag! Als de koe graast, dan kauwt ze niet op het gras. Ze slikt het meteen door. Daarna zoekt ze een rustig plekje uit om te gaan liggen. Dan gaat ze het gras herkauwen. Daar is ze 5 tot 8 uur per dag mee bezig. Tussendoor moet de koe ook nog drinken. Ze drinkt wel 100 liter water per dag.
Koeien eten ongeveer 70 kilo gras per dag.
koeien hebben alleen ondertanden geen boventanden. Achter in de mond hebben ze wel kiezen. (1tje boven en 1tje beneden....geloof ik...) Morgen ff checken bij de kalfjes....Als ik zieke kalfjes heb ga ik altijd alles bestuderen want die zijn toch lekker rustig...kun je in de mond kijken en in de oren! De binnenkant van de mond is echt heel apart overigens! de binnenkant van de 'wangen' zien eruit als kleine trilhaartjes. Verder hebben ze een heeele ruwe tong, en enorm grote neusgaten. Als de neus koud aanvoelt is het kalf waarschijnlijk ziek.
Ik hoor wel wat mn punt is...!
Hé Mawieka,
Voor mij ben je helemaal geslaagd als farmerswife, daarnaast ook als reallife-soap schrijfster. Helemaal TOP!! Lijkt me dat je je daar als een koe in de wei voelt. Life life as life lives you. liefs Dorien.
Ik vind jouw prestaties voor het koeienexamen ruim voldoende, maar........ Stel je voor dat het een varkensboer of een kippenboer wordt, wat dan???
Misschien kan Mart ook hiervoor een paar examens uitwerken. Mart, mogelijk heb je wat aan de volgende vragen;
Wat betekent het gezegde; veel varkens maken de spoeling dun of waarom zegt men "wat is det un verke"
Over die kippen misschien de volgende; Wat betekent het als je jouw ei niet kwijt kunt. Wat wil het zeggen als je een kippenkontje hebt.
Dus Marieke je bent er nog niet. Mart wil zeker ook nog wel wat bedenken voor een aardappelboer, unne gerdeneer, of een aspergeteler.
Succes met je tentames.
Naam kandidaat: M. Schreurs
Examencode: AUS-BOEH/11-11-2011
Eigenschappen: doorzetter/ positief ingesteld/ beperkte alcoholbestendigheid
Beoordeling:
- competenties: zeer ruim aanwezig
- kennis van zaken: ruim voldoende
- onnodig om verder te examineren op andere takken van agrarische beroepen, kandidaat overal inzetbaar
Resultaat: geslaagd
Advies: kandidaat kan aangemeld worden voor deelname
Gefeliciteerd!!!